Як я можу допомогти своїй дитині читати більш вільно?

Уявіть собі робота, який читає речення слово за словом:
Сова. Спить. На.  Дереві.
А тепер спробуйте прочитати речення мовчки:
Сова спить на дереві.

Можливо, ви складається враження що ви чуєте, як  говорите це у своїй голові. Може здатися, що ми читаємо слово за словом монотонно, коли насправді читаємо з ритмом, в тій же мелодії, яку говоримо.

Дітям, які вчаться читати, може знадобитися час, щоб читати з ритмом. Можливо, вони зможуть прочитати окремі слова речення, але все одно намагаються зрозуміти все речення. Діти, які читають вголос так, як говорять, з однаковою мелодією, часто мають більш високе розуміння читання. Просодія, або мелодія мови, збігається з граматикою, тому вона може допомогти дітям зрозуміти, як написані слова зв’язуються між собою.

Дітей часто спочатку вчили читати поодинокі слова, а потім короткі речення. У наш час багато країн починають з того, що спочатку навчають дітей читати короткі речення, чим заохочують плавне читання.

Дослідникам ще багато треба  дізнатися про те, як просодія, або мелодія мови, може допомогти дітям навчитися вільно читати. Деякі способи, якими ви можете сприяти плавному читанню дитини з раннього віку, – це читання їй речення вголос як зразок. Також ви можете попросити їх уявити, як хтось інший говорить речення, які вони бачать в книзі.

Наукові джерела нашого коміксу:
Pollatsek, A., & Treiman, R. (Eds.). (2015). The Oxford handbook of reading. Oxford University Press.
Schreiber, P. A. (1991). Understanding Prosody’s Role in Reading Acquisition. Theory Into Practice, 30(3), 158–164.
Schwanenflugel, P. J., et al. (2004). Becoming a fluent reader: Reading skill and prosodic features in the oral reading of young readers. J. of Educational Psychology, 96(1), 119–129.