Як діти так легко вивчають мову?

Здається, що діти вивчають мову майже без зусиль. Це різко контрастує з труднощами, з якими ми, дорослі, стикаємося при вивченні іноземної мови. Ще більш вражаючим є те, що діти вивчають рідну мову або мови, не маючи доступу до  купи довідкових матеріалів – не існує словника, робочого зошита чи підручника граматики для немовлят.

Один із способів, яким діти справляються з величезним завданням вивчення мови, – це використовувати набуті знання, як керівництво для майбутнього навчання. Наприклад, діти у віці 18 місяців можуть використовувати граматику, щоб допомогти їм з’ясувати значення нової лексики. Дорослі фандейрлять це теж, самі того не усвідомлюючи. От прямо зараз, у цьому абзаці ви помітили нове слово?

Ви ймовірно ніколи раніше не чули слово «фандейрити». Це дійсно так, бо це вигадане слово. Але ви природнім чином його зрозуміли як дію, хоча не знаєте що це за дія. Діти теж на це здатні. Якщо англійською написати «The fandeira»  то легко зрозуміти, що це іменник і може означати наприклад предмет або поняття. Лінгвістичний контекст слова, як і граматика, дає вам підказки про значення  цього слова.

Лінгвістичний контекст сприймається так само як і будь-який інший. Наприклад, якщо ви побачите новий прилад на кухні, ви зробите висновок, що він використовується для приготування їжі, хоча і не знаєте для чого саме. Так і дитина, почувши нове слово, яке вона не знає, наприклад, «собака» сприймає його як іменник. Вона вважатиме що це може стосуватися тварини або предмета, хоча не знати точно яка це саме тварина або який саме предмет.

Діти розуміють  зв’язок між словами та їх контекстом досить швидко (менше ніж за 30 хвилин!) і можуть використовувати їх відразу для вивчення нової лексики. Це вражає!

Коли діти вивчають мову вони створюють своєрідні ментальні шпаргалки, які допомагають їм вивчати нові слова. Малеча  – це справжні генії вивчення мови!

Наукові джерела нашого коміксу:

Gleitman, L. R., Cassidy, K., Nappa, R., Papafragou, A., & Trueswell, J. C. (2005). Hard words. Language Learning and Development, 1(1), 23-64.

Barbir, M., Babineau, M. J., Fiévet, A. C., & Christophe, A. (2023). Rapid infant learning of syntactic–semantic links. Proceedings of the National Academy of Sciences, 120(1), e2209153119.