Як можна допомогти дитині, яка заїкається?

Розмовляти – це просто і говорити рідною мовою ми можемо без особливих зусиль. Але не завжди і не всім. Іноді ми не можемо швидко згадати потрібне слово, або мимоволі повторюємо частину слова. Ці перерви, затримки в потоці мови називаються мовленнєвими або ж вербальними відхиленнями. Найчастіше мовленнєве порушення трапляється через зміст нашої мови або через наш емоційний стан. Наприклад, ми можемо більше заїкатися, якщо ми не дуже знайомі з темою розмови чи у момент, коли ми дуже напружені або схвильовані. Деякі вербальні відхилення є нормальною частиною розмови, наприклад, коли ми говоримо «Хм!»

Коли мовленнєве відхилення трапляється часто і заважає спілкуванню, це вважається розладом мови. Однією з поширених форм розладу плавності мови є «заїкання». Заїкання – це коли хтось повторює частину слова, наприклад «п-п-п-оле». Воно також може включати інші характеристики, які  важче помітити, наприклад, подовження звуків у слові або нарощування тиску в роті перед промовлянням звуку. Дитяче заїкання може бути тимчасовим (просто трапляється під час  певного періоду) або тривалим (продовжує відбуватися в дорослому віці). Це може початися тоді, коли діти починають більше говорити, приблизно у віці 2 років.

Вчені досі не знають, чому виникає заїкання, але вони вважають, що це може бути викликано певними відмінностями мозку під час розвитку. Вихователі та батьки дітей, які заїкаються, можуть доповнювати дитячі заняття додатковими практиками з  логопедом або терапевтом. Важливо створювати сприятливе, комунікативне середовище, яке дає дитині  відчуття меншого тиску під час розмови. Вихователі можуть заохочувати дітей говорити на нові або незнайомі теми, активно слухаючи. Вони також можуть зняти напругу, структуруючи розмови. Треба дати дитині достатньо часу, щоб говорити,  інколи допомогти дитині і самому проговорити речення до кінця. Дитина не має відчувати тиску «я повинен говорити швидко».

І найважливіше –  вихователі та батьки мають навчити дитину не соромитися, що вони говорять не так, як інші!

Цей комікс був створений у співпраці з доктором Джанет Банг, доктором Пей-Цзу Цай та Керін Івакірі.

Наукові джерела нашого коміксу:

Ambrose, N. G., & Yairi, E. (1999). Normative disfluency data for early childhood stuttering. Journal of Speech, Language, and Hearing Research, 42(4), 895-909. https://doi.org/10.1044/jslhr.4204.895

Byrd, C. T. (2018). Assessing bilingual children: Are their disfluencies indicative of stuttering or the by-product of navigating two languages?. In Seminars in Speech and Language (Vol. 39, No. 04, pp. 324-332). Thieme Medical Publishers.