Як діти розрізняють питальні та декларативні речення?

Існує багато способів задати питання.  Уявіть, що ви запитуєте друга, чи приходить він на вечірк на вихідних.  Можна сказати так:

(1) Чи приходить Сергій на вечірку?

А можна запитати іншим чином:

(2) Сергій приходить на вечірку?

В обох випадках змінюється тон вашої мови: піднімаючись в кінці речення. Це звучить зовсім не так, як стверджувальне речення, наприклад, коли ви говорите «Юлія йде на вечірку». Помітили, ваша інтонація не піднімається в кінці речення.

Навіть якщо ви не знаєте точного  значення слів, ви легко можете визначити різницю між двома реченнями, прислухаючись до інтонації. Спробуйте  послухати запис нижче. (запис: The blicket is daxing? Vs. The blicket is daxing. знаходиться в папці цього коміксу)

Малюки також можуть розрізняти стверджувальні та питальні речення, слухаючи лише інтонацію. Їм не потрібно знати значення або граматичну структуру слова! Малюки в деяких мовах можуть розрізняти декларативні і питальні речення з 5-місячного віку. Інтонація – це дійсно потужний інструмент для навчання!

Також обов’язково прочитайте інші наші комікси, про те що  ритм є чудовою підказкою для вивчення слів або вивчення мови для новонародженої дитини.

Приклад ①: Навіть якщо ви не розумієте значення слів, ви можете зрозуміти це питання чи це твердження.
Приклад ②: Навіть якщо ви не розумієте значення слів, ви можете зрозуміти це питання чи це твердження.

Наукові джерела нашого коміксу:

Frota, S., Butler, J., & Vigário, M. (2014). Infants’ perception of intonation: Is it a statement or a question?. Infancy, 19(2), 194-213.

Goodhue, D., Wehbe, J., Hacquard, V., & Lidz, J. (2021, September). The effect of intonation on the illocutionary force of declaratives in child comprehension. In Proceedings of Sinn und Bedeutung (Vol. 25, pp. 307-324).