Як зберегти різноманіття мов світу?

ᐃᓄᑦᑎᑐᑦ : Inuttitut (Англійською: “Ініктітут”) – канадська мова.

Набагато легше знайти фільми з субтитрами або дубляжем на одних мовах, тоді як для деяких мов такий пошук може нагадати квест. Є мови, для яких може бути навіть важко знайти лише кількох носіїв. Якщо мову вивчають мало дітей то  така мова поволі зникає, і, страшно сказати, вмирає. На жаль, багато хто з нас сприймає це як належне. У Канаді, наприклад, 75% з майже 100 мов корінних народів знаходяться під загрозою зникнення.

Мови – це більше, ніж просто з’єднані ланцюжками  звуки,  що схожі на пацьоки в  на намисті. Вони є вікном у велике культурне та історичне середовище. Збереження неймовірного різноманіття мов світу починається з дітей. Малечу слід заохочувати вивчати мови своїх батьків та плекати відчуття гордості за мову та культуру пращурів. Але якщо весь телевізійний контент, навчання, дозвілля та відеоігри звучать та прописані іншою мовою, родині може бути важко пропагувати двомовність. Одна зі стратегій полягає в тому, щоб пов’язати мову з культурою: грати разом у традиційні ігри або розповідати старі, сповнені родинними звичаями історії.

Найбільш успішні заходи зі збереження мови, як правило, є результатом поєднання місцевих ініціатив, реалізованих як в родині так і та на рівні громад. Важливими є  також підтримані урядом освітні та законодавчі реформи. У деяких місцях унікальність мови може навіть стимулювати туризм, як у випадку з Сільбо Гомеро –  мовою Канарських островів, яка покладається на свист.

Приєднуйтесь до нас наступного тижня, коли ми заглиблюємося в чудеса світу мов!

Наукові джерела для нашого коміксу:

Moseley, C. (Ed.). (2010). Atlas of the World’s Languages in Danger. Unesco.

O’Grady, W., & Hattori, R. (2016). Language Acquisition and Language Revitalization. Language Documentation & Conservation, 10.

Stebbins, T. N., Eira, K., & Couzens, V. L. (2017). Living languages and new approaches to language revitalisation research. Routledge.