Як я можу покращити мовні навички дитини з розладом аутистичного спектру?

Короткі діалоги є однією з основ мови. Ми звикли, що  одна людина говорить, а незабаром після того інша людина відповідає. Було б незвично, якби співрозмовник відповів через 5 хвилин після того, як ви йому щось сказали. Також було б дуже дивно, якби він відповів на зовсім іншу тему. Реакція відразу і по темі називається контингентною відповіддю. Умовні відповіді вихователя – це чудовий спосіб розвинути основні мовні навички дитини, і це особливо стосується дітей з розладом аутистичного спектру (РАС).

РАС – це розлад розвитку, який впливає на соціальні та комунікативні навички людини. Люди з РАС можуть мати труднощі, наприклад, підтримувати зоровий контакт або говорити по черзі в розмові. Умовні відповіді можуть бути особливо корисними для дітей з РАС для вивчення мови, оскільки це зміцнює комунікативні навички, такі як підтримування розмови та перебування в темі.

Головне тут спробувати наблизитися до рівня очей дитини. Найчастіше ми присідаємо до дитини.  Ви можете думати про це як про “час зорового контакту”. Тоді все, що вам потрібно зробити, це реагувати залежно від того, що говорить або робить ваша дитина. Якщо ваша дитина говорить «собака», ви можете розширити слово, сказавши «Так, яка пухнаста собака» або просто повторити слово. Головне – відповісти незабаром після цього і залишитися в темі (тій, яку обрала дитина!).

Звичайно, може бути важко провести весь день в контакті. Бо ж є і  робота і купа домашніх справ. Але кілька хвилин такої уваги щодня  може змінити світ. Тож присядьте до дитини, погляньте їй в очі  і покажіть малечі, що для спілкування потрібно двоє!

Наукові джерела для нашого коміксу:

Haebig, E., McDuffie, A., & Weismer, S. E. (2013). Brief report: Parent verbal responsiveness and language development in toddlers on the autism spectrum. Journal of Autism and Developmental Disorders, 43(9), 2218-2227.

Siller, M., & Sigman, M. (2002). The behaviors of parents of children with autism predict the subsequent development of their children’s communication. Journal of Autism and Developmental Disorders, 32(2), 77-89.

Goldstein, M. H., & Schwade, J. A. (2008). Social feedback to infants’ babbling facilitates rapid phonological learning. Psychological Science, 19(5), 515-523.