Ви мабуть бачили рекламу додатків, які нібито допомагають немовлятам вивчати мову в утробі матері?

Часто майбутні батьки переживають, що їхні діти будуть повільно вчитися, і щоб перемогти на старті, дорослі  починають  так зване до пологове навчання.  Наче гарна думка –  почати навчати дитину ще до народження дитини: в утробі матері. Це було б цілих 9 місяців бонусного навчання.

Продавці часто стверджують, що відтворення їх «освітніх» засобів, таких як аудіо казка  або спеціальна музика, біля  живота вагітної, може допомогти дитині краще вивчити мову. Насправді, це марні зусилля!

Є дещо набагато дешевше, в що ви можете інвестувати, щоб допомогти дитині ознайомитися з мовою в утробі матері. Але почнемо з уявлення про те, що  являє собою  перебування плода в утробі матері. Уявіть що ви були б занурені в рідину, наче перебування під водою в басейні. Можливо, ви пам’ятаєте, як звучить розмова людей,  коли слухач перебуває під водою: звуки спотворюються, і в кращому випадку ви можете вловити загальний ритм фраз. В утробі матері звуки, які чуються найчіткіше (але знову ж таки через рідину!) це голос матері. Голоси інших людей, або аудіо записи, навіть якщо  джерело звуку знаходяться близько до утроби матері, менш чіткі.

Ще слід пам’ятати, що на відміну від дорослих особин, у малюків в утробі матері ще розвиваються органи. Слух у малюка менш гострий, ніж після народження, адже вухо тільки розвивається. Тільки пізніше під час вагітності (в останній частині другого триместру) дитина починає бути готовою почути деякі звуки.

Замість того, щоб витрачати кошти на аудіо і компакт-диски, є ефективний спосіб познайомити дитину з мовою в утробі матері, який ви легко можете реалізувати самостійно. Мама може просто розмовляти. Звичайно, не потрібно витрачати години на такі розмови. Основна частина вивчення мови відбудеться після народження дитини! Якраз з маминою мовою дитина  знайомиться зі спільними звуками на рідній мові (або мовах) і ритмом рідної мови (або мов). Отже своєї мети ви можете досягти  набагато дешевше і ефективніше!

Наукові джерела нашого коміксу:

Moon, C., Lagercrantz, H., & Kuhl, P. K. (2013). Language experienced in utero affects vowel perception after birth: A two‐country study. Acta Paediatrica, 102(2), 156-160.

Childs, M. R. (1998). Prenatal language learning. Journal of Prenatal & Perinatal Psychology & Health, 13(2), 99-121.