Як допомогти дитині розвинути комунікативні навички?

Розмова – це основа спілкування.  Ми говоримо постійно, від коротких реплік у магазині з продавцем до годинних розмов з друзями та близькими. Однак змістовна розмова з маленькою дитиною може здатися неможливою. Маленькі діти можуть знати лише кілька дуже простих слів або фраз. Хороший спосіб побудувати розмову з дитиною – «повторити і додати». Ця методика передбачає розширення на основі того, що говорить дитина. Якщо дитина каже «собака», дорослий може відповісти «Так, це собака» або «Так! Як говорить собака?”

Спосіб «Повторити і додати» можна реалізувати і простим і складним чином. Ви можете використовувати слово, сказане дитиною в більш довгому реченні (наприклад, «Так, це собака»), або додати нову інформацію (наприклад, «Яка велика собака!»). Також ви можете залучити дитину до розмови, повторюючи та розширюючи те, що він сказав (наприклад, «Я думаю, що це схоже на собаку вашої бабусі, як ти вважаєш?»).  Поміркуйте про цю техніку та використовуйте її для створення коротких та довгих розмов з вашою дитиною.

За допомогою «повторити та додати» ви можете залучати дитину до розмов, створюючи таким чином міцний фундамент для вербального спілкування. Окрім цього, ваша дитина буде чути багато нових слів і поволі опановувати граматику!

Наукові джерела для нашого коміксу:

Baker, N. D., & Nelson, K. E. (1984). Recasting and related conversational techniques for triggering syntactic advances by young children. First Language, 5(13), 3-21.

Saxton, M. (2005). ‘Recast’ in a new light: insights for practice from typical language studies. Child Language Teaching and Therapy, 21(1), 23-38.

Nicholas, H., Lightbown, P. M., & Spada, N. (2001). Recasts as feedback to language learners. Language learning, 51(4), 719-758.