Чому ми розмовляємо з немовлятами саме так, як ми це робимо?

Те, як дорослі розмовляють з немовлятами, може бути досить своєрідним.  Вони можуть змінювати деякі звуки, перебільшувати інтонацію або говорити дитячим голосом (наче подихали гелієм з повітряної кульки). Вони також можуть змінювати слова, які вони використовують, наприклад, говорити «слоненятко» замість «слон», або змінювати структуру речень, використовуючи більше простіші. Інколи повторюють фрази. Ці зміни в мові виходять за рамки розмовної мови або мови жестів; батьки та інші дорослі можуть навіть змінити свою невербальну мову та жести тіла. Наприклад, вони можуть схилятися до дитини і торкатися її під час розмови або вони більше ніж зазвичай використовують міміку.

Ці мовні зміни є частиною більш загального явища – адаптації нашої мови та дій до інших людей.  . Наприклад, те, як ми розмовляємо з нашим керівником зовсім не схоже на те як ми  спілкуємось з чоловіком по сусідству. Можливо, ви помітили, що коли говорите, ви використовуєте вирази або слова, які використовують ваші друзі.

Є багато причин, чому ми адаптуємо нашу мову. Наприклад, ми заохочуємо інших розуміти нас краще, любити або поважати нас.  Існує багато  різних способів адаптації нашої мови.  Різні люди адаптують свою мову для спілкування з немовлятами по різному, хтось майже її не змінює, а у когось різниця просто вражаюча.  Найголовніше – поговорити з малюком  так, щоб ви відчували себе найбільш комфортно!

Наступного тижня ми дослідимо різні способи адаптації мови для немовлят і те, як ця форма може змінюватися залежно від дитини та мови, яку вони вивчають.

Поки що тут ми залишаємо вам деякі аудіозаписи мови, адаптованої для немовлят,  і «нормальної» мови від дорослого до дорослого, щоб ви могли самі переконатися в різниці! (Аудіозаписи англійською мовою.)

Дитині
Дорослій

Наукові джерела нашого коміксу:
Chong, S. C. F., Werker, J. F., Russell, J. A., & Carroll, J. M. (2003). Three facial expressions mothers direct to their infants. Infant and Child Development, 12(3), 211-232.

Fernald, A., & Simon, T. (1984). Expanded intonation contours in mothers’ speech to newborns. Developmental Psychology, 20(1), 104-113.

Kuhl, P. K., Andruski, J. E., Chistovich, I. A., Chistovich, L. A., Kozhevnikova, E. V., Ryskina, V. L., … & Lacerda, F. (1997). Cross-language analysis of phonetic units in language addressed to infants. Science, 277(5326), 684-686.