Чи потрібно нам навчати дітей каліграфії?

Більшість записів, які ми робимо в наші дні, від електронних листів до звітів до твітів, відбувається на клавіатурі. Може здатися інтуїтивним навчаючи дитину писати також почати з клавіатури. Набір тексту виглядає набагато простіше, ніж писати його від руки. Тільки подумайте про незграбні рухи дитини ручкою або згадайте себе за цим заняттям, коли це було вперше.

Однак письмо від руки допомагає вам розвивати навички грамотності так, що це суттєво відрізняється від набору тексту. Набирати букву на клавіатурі – це те ж саме, що просто знайти відповідний символ. Іншими словами, це рівнозначно тому, щоб дитина вказала на одну з букв, написаних на аркуші паперу, або шукала необхідну букву серед безлічі карток з написаними символами.  З іншого боку, при написанні від руки необхідно не тільки ідентифікувати букви, а й переміщати їх по лініях, що входять до їх складу. Ці рухи рук є важливою основою розвитку, яка підтримує саме впізнавання букв. Тому вміти писати від руки означає вміти читати і друкувати!

Почерк – це лише один додатковий спосіб підкріпити вивчення букв або символів. Почерк, однак, може бути досить складним (див. Чи можна навчити читання за допомогою руху?). Особливо це стосується зовсім маленьких дітей і дітей з руховими труднощами, такими як диспраксія. Найкраще доповнювати різноманітні види письменницької практики.

І пам’ятайте, що не існує лише одного способу навчитися писати!

Наукові джерела для нашого коміксу

Longcamp, M., Zerbato-Poudou, M. T., & Velay, J. L. (2005). The influence of writing practice on letter recognition in preschool children: A comparison between handwriting and typing. Acta psychologica, 119(1), 67-79.

Bonneton-Botté, N., Guilbert, J., & Bara, F. (2019). L’écriture manuscrite: un apprentissage moteur spécifique. ANAE-Approche Neuropsychologique des Apprentissages Chez L’enfant.

Bara, F., & Bonneton-Botté, N. (2018). Learning letters with the whole body: Visuomotor versus visual teaching in kindergarten. Perceptual and Motor Skills, 125(1), 190-207.

In collaboration with Dr Jessica Guilbert