Як навчати грамотності, читаючи глухій дитині?

Читання дитині – це чудовий спосіб закласти основу для майбутньої грамотності, і це весело! Це може бути можливість встановити зв’язок між письмовою мовою, мовою жестів та розмовною мовою.

Коли ми читаємо глухій дитині, важливо пов’язати письмову мову з мовою жестів. Цей зв’язок можна розглядати як трикутник, який пов’язує лексику (мовою жестів) з написаними словами (у письмовій формі) і з дактильною абеткою (абеткою мови жестів). Три вершини трикутника грамотності виглядають наступним чином

1. Словниковий запас:  Пов’яжіть знак жестової мови  з їх значенням. Ви можете зробити знак, наприклад «собака», а потім вказати на малюнок собаки в книзі.

2. Письмо. З’єднайте мову жестів з письмовою мовою. Гарна ідея –  продемонструвати слово жестовою мовою, а потім вказати на слово, написане в книзі.

3. Правопис: Покажіть відповідність  друкованих або написаних літер з дактильною абеткою. Дактиальна абетка – допоміжна система жестової мови, що допомагає представити жестом кожну букву. Ви можете показати літеру друковану або написану, а потім продемонструвати цю літеру пальцями (у формі дактильної абетки).

Почати можна з будь-якої вершини трикутника, а потім перейти до наступної. Кожна з них  – важлива частина трикутника грамотності! Тож виберіть гарну книгу, можливо, ту, яку ви любили читати в дитинстві, і налаштуйтеся на спокійний час читання. Читання з метою навчання вашої дитини.

Наукові джерела нашого коміксу:

Berke, M. (2013). Reading books with young deaf children: Strategies for mediating between American Sign Language and English. Journal of Deaf Studies and Deaf Education, 18(3), 299-311.

Schleper, D. R. (1995). Reading to deaf children: Learning from Deaf adults. Perspectives in Education and Deafness, 13, 4-9.