Чи краще дитина запам’ятає слово, якщо під час промовляння показати предмет?

Коли ми спілкуємося з малечею, ми скоріше не розмовлятимемо  точно так, як з дорослим. А зе ми можемо, наприклад, робити перебільшені жести. Чи справді ці зміни, великі чи малі, можуть полегшити дитині вивчення мови?

«Мультимодальне спілкування» – це один із способів, за допомогою якого наші рухи і жести можуть допомогти малюкові вивчити мову. Можна просто поговорити з дитиною, і в цьому випадку дитина використовує свій слух для навчання. Ми також можемо щось показати дитині, розмовляючи з ним. При цьому дитина може використовувати для навчання  і слух  і  зір. Наявність двох підказок, а не лише однієї, може допомогти дитині в навчанні. Дослідження показують, що вимовляння такого слова, як «автомобіль», під час струшування моделі автомобіля або наближення його до дитини може допомогти їй зрозуміти, що «автомобіль» означає саме цю річ.

Вивчення мови схоже на пошук скарбів. Чим більше підказок, тим легше вирішити головоломку.

Часто вихователі   використовують багато модальностей при спілкуванні з дітьми. Не існує чарівної комбінації модальностей чи підказок для  навчання дітей.  Змішайте і поєднайте те, що приходить на думку, дійте природним шляхом і результат не забариться!

Це був лише один приклад того, як різні органи чуття можуть допомогти у вивченні мови. Приєднуйтесь до нас наступного разу, коли ми обговоримо роль дотику у вивченні мови.

Наукові джерела нашого коміксу:

Brand, R. J., Baldwin, D. A., & Ashburn, L. A. (2002). Evidence for ‘motionese’: Modifications in mothers’ infant-directed action. Developmental Science, 5(1), 72-83.

Gogate, L. J., Bahrick, L. E., & Watson, J. D. (2000). A study of multimodal motherese: The role of temporal synchrony between verbal labels and gestures. Child Development, 71(4), 878-894.

Matatyaho, D. J., & Gogate, L. J. (2008). Type of maternal object motion during synchronous naming predicts preverbal infants’ learning of word–object relations. Infancy, 13(2), 172-184.

Matatyaho-Bullaro, D. J., Gogate, L., Mason, Z., Cadavid, S., & Abdel-Mottaleb, M. (2014). Type of object motion facilitates word mapping by preverbal infants. Journal of Experimental Child Psychology, 118, 27-40.