Як почуття дотику може допомогти дітям вивчити мову?

Діти можуть використовують всі свої почуття, щоб вивчити мову. Наприклад, дотик – це почуття, на яке діти покладаються з перших же днів, тоді як інші їхні почуття, такі як зір і слух, все ще розвиваються.

Дотики можуть допомогти дітям вивчити слова. Одними з перших слів, які вивчають діти, є слова, які супроводжуються дотиком. Наприклад, якщо вихователь хоче сказати або підписати про ніс, він може торкнутися носа своєї дитини і сказати або підписати слово «ніс». Це одна з причин, чому частини тіла часто є першими словами, які вивчає дитина.

Дотик також може допомогти дітям вивчити інші частини мови. Перш ніж діти засвоять значення слів, їм необхідно розібратися, де починається одне слово, і закінчується інше. Уявіть, що ви слухаєте або бачите мову, яку ви не знаєте. Дізнатися, де закінчується і починається кожне слово, може бути практично неможливо, без певної практики! Дотик можна використовувати як інструмент для того, щоб діти підбирали слова в реченнях. Наприклад, вихователь може злегка постукати по руці дитини щоразу, коли вона каже «котик», співаючи пісню «Котику сіренький Котику біленький». Дитині може бути легше помітити, що «Котик» – це слово, якщо кожен раз, коли вона чує або бачить його в пісні, є такий гачок, який допомагає їй зосередити на цьому слові увагу.

Вивчення мови – це мульти-сенсорна пригода, яка може бути цікавою. Змішуйте та поєднуйте різні почуття таким чином, щоб це було найбільш комфортно для вас!

Наукові джерела для нашого коміксу:

Seidl, A., Tincoff, R., Baker, C., & Cristia, A. (2015). Why the body comes first: Effects of experimenter touch on infants’ word finding. Developmental Science, 18(1), 155-164.

Abu-Zhaya, R., Seidl, A., & Cristia, A. (2017). Multimodal infant-directed communication: How caregivers combine tactile and linguistic cues. Journal of Child Language, 44(5), 1088-1116.

Tanaka, Y., Kanakogi, Y., & Myowa, M. (2021). Social touch in mother–infant interaction affects infants’ subsequent social engagement and object exploration. Humanities and Social Sciences Communications, 8(1), 1-11.