Чи важливим є вік, коли ви починаєте вчити мову?

Мови можна вивчати в будь-якому віці: з дитячого садка, або під час поїздки тінейджера в мовний табір, або при роботі молодим фахівцем у міжнародній компанії в іншій країні або ж у клубі літніх людей. Батьки та педагоги можуть відчувати тиск та напруження при думці, щоб треба ввести другу мову дитині з самого раннього віку. Адже всі ми знаємо, як важко може даватися оволодіння новою мовою в дорослому віці. Тобто чим раніше тим краще?

Однак старші діти та дорослі можуть  успішно досягти функціональних мовних навичок і навіть продовжувати досягати володіння рідною мовою. Існує міф, що вивчення другої мови має важкий і фіксований «критичний період», час у житті, коли її можна вивчити досконало. Дійсно, деякі аспекти мови можуть даватися при вивченні нової мови у дорослому житті, наприклад, фонологія або звуки мови. Це можна почути по акценту, який буває у другій мові. Але інші аспекти мови можна вивчати так само добре протягом усього життя, як і словниковий запас.

З іншого боку, діти, які з самого початку чули іншу мову лише  по телевізору, можуть не досягти функціональних мовних навичок. Вивчення другої мови вимагає як достатнього впливу мови, так і гарної якості впливу, наприклад, взаємодії з іншими.

Думка про те, що дитина повинна до певного віку вивчити другу мову, може тиснути як на вихователів, так і на батьків і звісно на дітей. Наприклад, якщо батьки відчувають себе комфортно, спілкуючись рідною мовою, має більше сенсу використовувати цю мову вдома і чекати, поки дитина піде до школи, щоб вивчити мови, якими розмовляють поза домом.

Варто розуміти, що вік не є обмеженням для того, щоб почати вивчати ще одну мову.

Приєднуйтесь до нас наступного разу, коли ми дослідимо, як діти можуть використовувати ритм мови, щоб допомогти їм збільшити словниковий запас.

Наукові джерела нашого коміксу:

D Perani, E Paulesu, N S Galles, E Dupoux, S Dehaene, V Bettinardi, S F Cappa, F Fazio, J Mehler, The bilingual brain. Proficiency and age of acquisition of the second language., Brain, Volume 121, Issue 10, Oct 1998, Pages 1841–1852, https://doi.org/10.1093/brain/121.10.1841