Як навчити грамотності свою дитину у повсякденному житті?

Грамотність має дві важливі грані це читання і письмо. Можна  дитину навчати читати та писати  по черзі, але набагато ефективніше буде, якщо ви будете це робити одночасно.

Коли грамотність працює як одне ціле, діти засвоюють зв’язок між читанням і письмом, навчаючись  цим двом важливим справам одночасно. Це один з базових принципів грамотності.

Прикладом гри, яка передбачає і читання, і письмо, є «кероване винахідницьке письмо». У цій вправі дитину просять спробувати записати слова, які вона ніколи не бачила написаними і не знає як саме вони мають бути написаними.  Наприклад, вихователь може показати дитині предмет або зображення предмету, а дитина пише його назву так, як вона собі уявляє  це має бути написано. Потім вихователь читає те, що написала дитина, не зважаючи на правильність. Дорослий робить це без осуду, можливо з гумором: «Дивись, ти вигадав нове слово!» Або «Тепер цього героя ми називатимемо ще й так!». Цей спосіб навчання грамоті підкреслює зв’язок між читанням і письмом, а також між буквами та відповідними їм звуками. Крім того це зменшує тиск, який дитина може відчувати щодо правильного написання слова, вчить дитину не боятися власних помилок. Важливо, що так ми  перетворюємо навчання на гру!

Ви легко  можете спробувати включити кероване винахідливе письмо в повсякденну діяльність, наприклад, при приготуванні їжі або під час купання. Наприклад, діти можуть писати лексику, пов’язану з кухнею, використовуючи магнітні літери на холодильнику. У ванній використовуючи піну чи пару на стінах або дзеркалі можна записати кілька літер або слів пальчиком. Не обов’язково вчитися у формальній ситуації,  сидячи за столом. Ці види діяльності не є невимушеними для  вихователя, але роблять навчання дуже веселим для дитини.

Наукові посилання:

Sénéchal, M., Ouellette, G., Pagan, S., & Lever, R. (2012). The role of invented spelling on learning to read in low-phoneme awareness kindergartners: A randomized-control-trial study. Reading and writing, 25(4), 917-934.