Які вони основи грамотності?

На перший погляд може здатися, що навчитися читати – це всього лише питання сполучення символів (наприклад, букв або символів) зі звуками.

Існує три базові факти:

По-перше, дитині потрібно засвоїти, що деякі речі, які вона спостерігає навколо себе, є символами мови. Це можуть бути плакати в магазині, назви станцій метро або марки макаронів. Ми оточені письмовою мовою, і усвідомлення її дітьми є першою  важливою зупинкою на шляху до грамотності.

По-друге, діти повинні усвідомити, що символи мають конкретні форми Подумайте лишень про всі шрифти та стилі каліграфії, які існують для однієї літери чи символу!  Великим досягненням дитини є впізнавання того самого рекламного плакату, назви станції або бренду макаронних виробів під час наступного візиту до того ж магазину. Дуже весела гра, якою можна розважити себе під час прогулянки містом або під час очікування в черзі в супермаркеті, може полягати в тому, щоб спробувати визначити букви вашого імені або назву улюбленої книги в плакатах і етикетках, які там є.

Нарешті, по-третє, діти повинні зрозуміти зв’язок між письмом і читанням. Це нам дорослим цей зв’язок може здатися очевидним Але погодьтесь:  для того щоб текст прочитати хтось має його написати.  Заохочуючи дитину писати і читати свої твори разом, незалежно від того, як виглядають символи (бо поки ще той почерк відпрацюється), ми дозволяємо створити цей важливий зв’язок між письмом і читанням. Наприклад, ми можемо перетворити це в гру, обмінявшись листами або секретними повідомленнями!

Є чому повчитися, перш ніж ви зможете зануритися в твори Івана Котляревського та Лесі Українки! Важливо робити це без поспіху та із задоволенням!

Посилання:

Justice, L. M., & Ezell, H. K. (2001). Written language awareness in preschool children from low-income households: A descriptive analysis. Communication Disorders Quarterly, 22(3), 123-134.