А яку інформацію використовують новонароджені, щоб вивчити мову?

Уявіть, що ви переглядаєте телеканал і зупиняєтеся на каналі де говорять мовою, яку ви не розумієте. Навіть спробувати розчути де закінчується одне слово і починається інше важко, не говорячи про те щоб з’ясувати значення слів. Однак ви можете помітити, що ця мова має унікальну мелодію. Також ви можете виявити, що мелодія цієї іноземної мови може відрізнятися від мелодії вашої рідної мови. Наприклад, іноді ви можете почути різкі зміни ритму або мелодії, такі як висока висота звуку в кінці слова, коли ви ставите запитання. Мелодійні аспекти мови, такі як інтонація, наголос і фонетичний ритм, називаються «просодією» мови.

Новонароджені також можуть помітити зміни в мовній просодії. Наприклад, малюки можуть розрізняти різні мови за просодичними відмінностями. Немає необхідності вчити малюків, що «Let’s go to the park» – це англійська мова, а «Vamos para o parque» – португальська. Діти можуть визначити різницю в просодії, слухаючи дві мови.

Просодія не тільки допомагає малюкам розрізнити, до якої мови належать різні слова, а й передає іншу інформацію. У кожній мові просодія регулярно змінюється в залежності від значення слів, граматики, слів. Наприклад, в англійській мові такі слова, як «dog», «ball» і «spoon», вимовляються голосніше і більш акцентовано, ніж такі слова, як «the» і «a». Навіть малюки кількамісячного віку дивуються, якщо артиклі «the» або «a» вимовляються  голосно! Просодія може дати малюкам підказки про категорії слів, структуру речення, кінець і початок слова тощо. Маленькі діти можуть покладатися на ці підказки, щоб поступово оволодіти мовою.

У наступному випуску коміксів ми поговоримо про те, як діти вивчають мову за допомогою просодійной інформації! Слідкуйте за оновленнями.

Наукові джерела нашого коміксу:

Abboub, N., Nazzi, T., & Gervain, J. (2016). Prosodic grouping at birth. Brain and Language, 162, 46–59.

Christophe, A., Millotte, S., Bernal, S., & Lidz, J. (2008). Bootstrapping lexical and syntactic acquisition. Language and Speech51(1-2), 61-75.

Gout, A., Christophe, A., & Morgan, J. L. (2004). Phonological phrase boundaries constrain lexical access II. Infant data. Journal of Memory and Language, 51(4), 548-567.

Johnson, E. K., & Jusczyk, P. W. (2001). Word segmentation by 8-month-olds: When speech cues count more than statistics. Journal of Memory and Language, 44(4), 548-567.

Mehler, J., Jusczyk, P., Lambertz, G., Halsted, N., Bertoncini, J., & Amiel-Tison, C. (1988). A precursor of language acquisition in young infants. Cognition29(2), 143-178.