Як знайти баланс у використанні екранного часу дитини?

За цілий день, з того моменту як дитина прокидається і до вечора, може статися багато чого! Діти можуть грати на свіжому повітрі, будувати замок, разом обідати, малювати, співати пісень. Ці взаємодії з іншими людьми (дорослими чи однолітками) та з навколишнім середовищем є основоположними для вивчення мови. Коли діти проводять цілий день, пасивно дивлячись на екран, вони втрачають ці чудові можливості для навчання.

Пропонуємо розглядати час перед екраном у двох вимірах: якісному та кількісному. Якість це про те, як ми використовуємо екрани, в масштабі від пасивного до інтерактивного. Найкраще використовувати екрани інтерактивно, наприклад, батьки та дитина разом міркують під час відеоігри або перегляду сюжету. Кількість – це тривалість екранного часу, від повної відмови до цілого дня перед екраном. Найкраща кількість екранного часу – це та, яка не заважає іншим потенційним видам діяльності. День, який можна вважати не вдалим для  вивчення мови – це день, коли діти пасивно дивляться телевізор без упину. Тоді як  в  ідеальний день вивчення мови,  діти грають разом, займаються декоративно-прикладним мистецтвом, дивляться короткий телевізійний епізод і розмовляють про це зі своїм вихователем, їдять разом.

Наступного тижня ми занурюємося в те, як взаємодія сприяє вивченню мови.

Посилання:

  1. Madigan, S., McArthur, B. A., Anhorn, C., Eirich, R., & Christakis, D. A. (2020). Associations Between Screen Use and Child Language Skills: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA pediatrics.