Чи може моя дитина вчитися, дивлячись телевізор?

Діти можуть здаватися дуже зосередженими, коли вони знаходяться перед телевізором. На жаль, це зовсім не означає, що вони активно навчаються. Наукові дослідження показали, що діти у віці до 3 років погано навчаються, якщо взагалі навчаються, дивлячись телевізор або відео. Із дорослішанням дітей телебачення може стати навчальним інструментом але тоді коли воно використовується правильно. Зміст і контекст тут дуже важливі. Контент повинен бути пов’язаний з реальним життям, щоб діти активно знаходити зв’язки між тим, що вони бачать по телевізору, і власним досвідом.  Також непогано створити «ситуацію», коли ви дивитеся телевізор з дорослим  (або другом),  який може пояснити, що таке телевізор, або розширити тему.

В ідеалі діти повинні дивитися телевізор спільно з батьками, і при цьому взаємодіяти. Наприклад, під час перегляду короткометражного документального фільму про домашніх тварин дорослий може зробити зауваження або питання щодо змісту відео: «У нашої бабусі є кішка! А вона на цю дуже схожа?»

Звичайно, це життєвий виклик постійно взаємодіяти з дитиною і в той же час думати  про роботу в офісі або ще не відправлений з віддаленої роботи звіт. Це нелегко зробити, провівши ніч без сну або неспокійний день на роботі. Якщо вихователю  або батькам потрібна перерва, щоб закінчити якусь роботу або трохи відпочити від щоденної метушні можна на не тривалий час залишити дитину перед телевізором або відео. (для отримання додаткової інформації перейдіть за цим посиланням на інший наш).

Приєднуйтесь до нас у нашому наступному коміксі, в якому ми поговоримо про різні типи екрану і які з них краще  підходять для розвитку мови.

осилання:
Lytle, S. R., Garcia-Sierra, A., & Kuhl, P. K. (2018). Two are better than one: Infant language learning from video improves in the presence of peers. Proceedings of the National Academy of Sciences, 115(40), 9859-9866.

Strouse, G. A., O’Doherty, K., & Troseth, G. L. (2013). Effective coviewing: Preschoolers’ learning from video after a dialogic questioning intervention. Developmental Psychology, 49(12), 2368