Як сприяти розвитку мовлення?

Уявіть дитину, що пізнає світ, вперше спостерігає за такими звичними для нас предметами, живою природою та звуками. Пізнання світу, здебільшого починається із спільної уваги. Ці моменти спільного приділення уваги виникають тоді, коли дитина і дорослий, або діти разом у грі взаємодіють з предметом. Наприклад грають з іграшковою машинкою або дивляться на пташку.  Спільна увага виступає як чарівний ланцюжок, що допомагає дитині зрозуміти відповідність мови та оточуючого світу. Погодьтесь що значно легше зрозуміти, що означає слово «пташка», коли хтось вказує прямо на птицю десь у парку  під час прогулянки або ж на пікніку.

Спільна увага може бути ініційована дитиною, що бере в руки іграшку а завершується словами дорослого «Це моя улюблена машинка». Може бути ініційована і дорослим, що вказує на голуба і каже «Дивись! Яка гарна пташка!» та завершується дитиною, що помічає пташку і посміхається.

Лише трохи  спільної уваги, що ініційована дітьми або дорослими!  І байдуже від кого буде йти ініціатива. Всі ці моменти спільної уваги чудові, легко їх змішуйте та поєднуйте,

Почати або завершити взаємодію можна подивившись, направивши увагу на об’єкт або ж тримаючи його у руках. При цьому варто сказати кілька простих речень, зосередивши увагу на об’єкті.

Ми по всяк  час створюємо моменти спільної уваги та беремо у них участь. І ви, напевно, вже це робите, навіть не підозрюючи про це!

Приєднуйтесь до нас у наступному коміксі, коли ми досліджуватимемо  взаємодію з немовлятами.

Детальніше читайте у науковому джерелі:

Morales, M., Mundy, P., Delgado, C. E., Yale, M., Messinger, D., Neal, R., & Schwartz, H. K. (2000). Responding to joint attention across the 6-through 24-month age period and early language acquisition. Journal of applied developmental psychology, 21(3), 283-298.