Чи варто розмовляти з немовлям?

Соціальна взаємодія передбачає участь двох або навіть більше осіб. Проте коли хтось із них  є немовлям, цей діалог здається монологом. Складається враження, що дорослий просто розмовляє сам із собою, або щось наспівує собі під ніс. Тоді як вихователь чи хтось із батьків може сприяти мовному розвитку у немовляти?

Відповідь проста – розмовляючи сам із собою.

Якщо дорослий розповідає щось під час приготування їжі для малечі це може бути соціальною взаємодією. Немовля реагує на це не вербальна. Найбільш очевидна реакція це посмішка. Менш помітною реакцією може бути швидше або повільніше смоктання дурника (пустушки). «Швидкість смоктання» – один із вимірів, що їх використовують вчені вимірюючи реакцію немовлят.

Вчені, що працюють у сфері розвитку мовлення зробили важливе відкриття: є часовий розрив між віком в якому людина починає розуміти мову і віком у якому людина вчиться говорити. Малеча розуміює сенс багатьох слів ще до того як їх вперше вимовити. Наприклад, багато 6 місячних малюків вже знають деякі слова, такі як «мама», «нога», «пляшечка».

Отож, навіть якщо ваша дитина не чітко проявляє свою реакцію на ваші слова і стримано ставиться до вашого монологу, направду він є уважним до цього дійства. Ці так звані розмови «сам із собою» є гарним фундаментом для вивчення вашою дитиною рідної мови.

Коли ви розмовляєте самі з собою або ж співаєте пісеньку ви знаходитесь наче на сцені перед вдячним глядачем, що безперестанку вчиться розмовляти!

Наукова література:

Weisleder, A., & Fernald, A. (2013). Talking to children matters: Early language experience strengthens processing and builds vocabulary. Psychological science, 24(11), 2143-2152.