Чи потрібно більше часу, щоб вивчити мову жестів?

Коли ми розмірковуємо про мови, ми часто думаємо про розмовні мови, і не помічаємо мовної різноманітності та складності мов жестів. А вони також мають слова і граматику, володіють і складними знаковими формами. Все це визначається формою, розташуванням і рухом руки. Різниця між мовами жестів і розмовними мовами полягає лише в тому, що ми  у випадку мови жестів сприймаємо інформацію очима, а не чуємо вухами!

Дитина вивчає мову жестів так само природно, як і розмовну мову. Діти, які опановують мову жестів, насправді починають продукувати слова раніше, ніж діти того ж віку оволодівають розмовною мовою. На це є дві причини. По-перше, голосовий тракт людини потребує часу для розвитку після народження; а по-друге, легше освоїти конфігурації рук, які дитина може бачити, ніж конфігурації голосових шляхів, які вона не бачить. Таким чином, діти можуть демонструвати форми рук і рухи, раніше ніж вони зможуть видавати правильні звуки.

Цей ранній розвиток сповільнюється на другому році життя. Приблизно в цьому віці діти, які вивчають як мову жестів, так і розмовні мови, починають об’єднувати слова у фрази.  Після цього учні жестової мови та розмовні мовознавці продовжують рух по схожій траєкторії розвитку.

Приєднуйтесь до нас наступного разу, коли ми розглянемо, як створити сприятливе середовище для вивчення жестової мови для вашої дитини.

Посилання:

Coerts, J. A. (1999) Early Sign Combinations in the Acquisition of Sign Language of the Netherlands: Evidence for Language-Specific Features. In: Language acquisition by eye, Eds. Chamberlain, Charlene, Jill P. Morford, and Rachel I. Mayberry, Psychology Press.

Mugitani, R., & Hiroya, S. (2012). Development of vocal tract and acoustic features in children. Acoustical Science and Technology, 33(4), 215-220.