Найкращі екрани 2020 року

Наше сьогодення переповнене екранами. Телефони у руках, комп’ютери на роботі,  реклама в метро. Та ви й зараз на нього дивитесь!

Деякі екрани використовуються  лише для перегляду,  інші передбачають певну активність, як наприклад, відеоігри або відео-зустріч.

Взаємодія є ключовою для вивчення мови, тому, як ви зрозуміли, чим більше інтерактивним  екран, тим краще він для мовного розвитку вашої дитини. У цій публікації  ми проведемо оцінку екрани від найкращих до найгірших для навчання.

Золото: Відеотелефонія (програмне забезпечення для відеочату)

Жива взаємодія через екран майже так само ефективна для вивчення мови, як і взаємодія віч-на-віч. Тож заплануйте цю суботу відео зустріч з бабусею та дідусем. Яке полегшення батькам в ці пандемічні часи!

Срібло: Інтерактивне програмне забезпечення

Електронні книги, інтерактивні додатки, відеоігри – все це реагує  у відповідь на дії дитини. Ця взаємодія машини та дитини також може сприяти навчанню, але для дітей, старших 3 років. Звичайно, зміст контенту має важливе значення (див. Попередній комікс)!

Бронза: кіно (телебачення, відео, фільми)

Сам по собі перегляд телевізійних програм або відео не передбачає взаємодії, і тому це не найкращий інструмент для навчання, принаймні у ранньому  дитинстві.

Зовсім не обов’язково (і хто знає, чи взагалі тепер можливо це) тотально припиняти використання екранів. Важливо визнати величезну різноманітність екранів, які існують, і при цьому вибрати ті, які створюють сприятливі навчальні середовища. Адже  в яких є багато можливостей для взаємодії з іншими та з навколишнім середовищем.

Посилання:

Roseberry, S., Hirsh‐Pasek, K., & Golinkoff, R. M. (2014). Skype me! Socially contingent interactions help toddlers learn language. Child Development, 85(3), 956-970.

Tsuji, S., Jincho, N., Mazuka, R., & Cristia, A. (2020). Communicative cues in the absence of a human interaction partner enhance 12-month-old infants’ word learning. Journal of Experimental Child Psychology, 191, 104740