Чи справді освітні програми навчають?

WheКоли справа доходить до іграшок, відеоігор або програм для дітей, то освіта стає популярним товаром. Однак не завжди існує контроль того, що отримує класифікацію “освітнє”. Ми сподіваємось, що продукт для навчання дітей пройде суворі наукові тести, але те, що потрапляє в категорію Освіта, насправді може бути таким же освітнім, як і щось у будь-якій іншій категорії, як наприклад Розваги.

Вибір дитячих програм може бути особливо складним через величезну кількість доступних варіантів. Ось чому ми створили контрольний список на основі чотирьох наукових принципів, які ви можете використовувати для оцінки реальної освітньої цінності програми.

1. Активність.  Коли діти можуть самостійно взаємодіяти з контентом, вони мають переваги в навчанні, які неможливо отримати, просто слухаючи або переглядаючи щось пасивно. (Як знайти баланс у використанні екранного часу дитини?). Активними вважаються додатки, які заохочують дитину планувати свої дії, наприклад розміщувати фігури у отвори відповідної форми або відповідати на запитання.

2. Інтерес.
Зосередження на завданні є ключовим моментом для навчання. Саме зосередившись  на новому, дитина проводить більше часу навчаючись та  отримуючи нові вміння. Додатки, які сприяють концентрації уваги та впорядковано і логічно презентують вміст, дозволять більше навчатися, ніж додатки з кричущими та неадекватними  зображеннями або занадто гучними звуками, які відволікають.

3. Актуальність. Програми, які пов’язують нову інформацію  з досвідом дитини або з її повсякденним життям, дозволяють дитині  легше запам’ятовувати те, що вона вивчає.  Створення зв’язків між новим змістом і тим, що дитина вже знає, – це хороший спосіб отримати та закріпити знання. А згодом використовувати ці знання та навички самостійно.

4. Соціальні взаємодії: Основою навчання є соціальні взаємодії між дітьми та дорослими або між однолітками (Як сприяти розвитку мовлення?). Додатки, які включають взаємодію та заохочують до  спільного перегляду програми (не пропустіть наш наступний комікс) завжди кращі. За ними йдуть ті, які використовують інтерактивного персонажа або аватар.

Коротше кажучи, ті самі принципи, які застосовують вихователі, керуючи мовним розвитком дитини, є ключовими і  при виборі освітнього додатка!

Наукові джерела нашого коміксу:

Hirsh-Pasek, K., Zosh, J. M., Golinkoff, R. M., Gray, J. H., Robb, M. B., & Kaufman, J. (2015). Putting education in “educational” apps: Lessons from the science of learning. Psychological Science in the Public Interest, 16(1), 3-34.