Як читати глухій дитині?

Читання дитині книг оповідань – відмінний спосіб збільшити словниковий запас. Наші повсякденні розмови часто стосуються одних і тих самих процесів, іграшок та оточення. Книги відкривають вікно до тих речей та подій, яких ми не побачимо на нашому подвір’ї. Наприклад тигри, динозаври та космічні кораблі. І як вишенька на торті, моменти, витрачені на читання казок та оповідань, виховують у дитини любов до читання.

Читання глухій дитині може здатися стресовою справою. У вихователя руки зайняті  книгою, а ще ці руки повинні інтерпретувати письмову мову на мову жестів і робити це на льоту.

На щастя, вчені дослідили найбільш ергономічні способи читання з глухою дитиною!

1. Посадіть дитину так, щоб вона могла легко бачити книгу, ваші руки та ваше обличчя.

2. Тримайте книгу в одній руці, а в іншою підписуйтесь. Крім того, ви можете розсташувати книгу на підставці, можливо, зроблену своїми руками разом з дитиною. Тоді ваші руки вільні для жестової мови.

3. Залучіть дитину до розповіді. Ви можете попросити їх знайти об’єкт на картинках або назвати персонажа.

4. Незабаром саме ваша дитина розповість або прочитає вам історію мовою жестів!

Відомо, що комфортне середовище розповіді збільшує час, проведений за читанням. Крім того, така атмосфера зробить час сторітеллінга більш приємним!

Приєднуйтесь до нас наступного разу, коли ми зануримося в те, як розвинути навички грамотності під час читання глухій дитині!

Наукові джерела для нашого коміксу:

Berke, M. (2013). Reading books with young deaf children: Strategies for mediating between American Sign Language and English. Journal of Deaf Studies and Deaf Education, 18(3), 299-311.

Schleper, D. R. (1995). Reading to deaf children: Learning from Deaf adults. Perspectives in Education and Deafness, 13, 4-9.