Як побудувати міцний фундамент для навичок грамотності глухої дитини?

Коли ви чуєте слово «грамотність» (вміння читати і писати), ви напевно думаєте про форму букв і русі пальчиком по тексту. Однак про грамотність йдеться не тільки тоді, коли діти навчаються читати і писати. Насправді ази грамотності починаються тоді, коли дитина вперше вивчає розмовну мову.

Уявіть, що ви вчитеся читати мовою, яку ви ніколи раніше не чули. І вона зовсім не така як ваша рідна. Це може здатися подвійною роботою, навчання читання і одночасно вивчення граматики іншої мови, і все це при тому що ви не знаєте, як ця мову звучить.

Це неймовірне завдання, яке глуха дитина повинна вирішити, розвиваючи свої навички грамотності. Тим не менш, це не найбільші перешкоди для глухих дітей, які вчаться читати. Навчитися читати мову, не знаючи, як вона звучить, може бути майже неймовірним. Але і дорослі і діти  по всьому світу роблять це, коли вивчають латинь. Хоча історики та лінгвісти мають кілька хороших припущень про те, як могла звучати латинь, вони достеменно не знають. Це не завадило людям читати латину.

Глухі діти створюють «фонологічні уявлення», як і їхні однолітки, що чують. Фонологічні уявлення – це спосіб, за допомогою якого звуки зберігаються в свідомості. Наприклад, два англійські слова  son (син) і  sun (сонце) вимовляються однаково, тобто  вони мають однакове фонологічне уявлення. Тим не менш, ці два слова пишуться по-різному, одне з “u”, а інше з “o”.

Мабуть, дивно, що найважливішим показником грамотності успіхів у школі для глухих дітей є розмір їх знакової лексики. Грамотність будується на основах мови, вивченої в перші кілька років,  про яку б мову не йшлося.

Тому важливо з 1-го дня будувати словниковий запас глухої дитини, адже саме він  послужить міцним фундаментом грамотності!

Наукові джерела для нашого коміксу:

Clark, M. D., Hauser, P. C., Miller, P., Kargin, T., Rathmann, C., Guldenoglu, B., … & Israel, E. (2016). The importance of early sign language acquisition for deaf readers. Reading & Writing Quarterly, 32(2), 127-151.