Чи є мови які складніше вивчати, ніж інші?

У світі налічується понад 6000 мов, і кожна з них відрізняється від іншої. Але діти вивчають будь-яку з цих мов за схожою хронологічною послідовністю.

У кожній мові кожне слово означає певну річ. Дитина, що вивчає японську має запам’ятати що «ніваторі» означає курчатко, а дитина, яка вивчає французьку мову, що курчатко звучить як слово «пусо».

Але мови відрізняються набагато більше ніж набором слів, тобто лексикою.

В різних мовах думки висловлюються по різному. У деяких мовах, наприклад, є займенники однини і множини (наприклад, «воно» і «вони»). Інші мови також мають подвійні займенники, тобто означають два предмети. Наприклад, в арабській мові «хума» (هما) означатиме двох курей, а «хонна» (هن) — трьох або більше. Є такі мови, що мають потрійні знаменники та такі що означають чотири предмети разом. А деякі взагалі не вимагають вживання займенника!

Дитина, яка вивчає англійську, арабську, японську чи французьку мову жестів, має  вивчити конкретний спосіб звернення до групи з двох осіб.

Давайте розберемо як різними мовами говорити фразу «Вони грають»

В англійській мові діти вчяться використовувати займенник множини «they» (вони). Цей займенник може використовуватися для будь-якої групи з двох і більше осіб.

Англійська
«They are playing» (зей  а плейінг)
(Вони грають)

В арабській мові дітям доведеться навчитися використовувати подвійний займенник ‘هما’. Цей займенник може вживатися виключно для груп з двох осіб.

Арабська
هما يلعبان (Хума ялаабан)
(вони вдвох грають)

У французькій  мові жестів дітям треба навчитися використовувати подвійний займенник, в якому витягнуті великий і вказівний палець. Цей займенник використовується виключно для груп з двох осіб. У французькій мові жестів також є потрійні займенники і такі що вказують на чотири об’єкти.

Французька мова жестів
Візуальний опис
Великий і вказівний пальці витягнуті в одній руці при русі вперед-назад і справа наліво. Потім великий і мізинець витягуються в обох руках, при цьому руки рухаються круговими рухами.
(вони вдвох грають)

У японській мові  займенники вживати не обов’язково. Тому малюкам залишиться  засвоїти, що вони можуть говорити  просто дієслово (без займенника!).

Японська
遊んでいるね。 (Асондеру не. )
(Гра)

Щоб краще зрозуміти, як діти вчяться говорити, вчені досліджують процес вивчення різних мов. Існує чудова міжнародна ініціатива, в якій такі експерименти практикуються в усьому світі. Так науковці можуть дізнатися, як діти вивчають будь-яку мову,  а не тільки, скажімо, англійську.

Приєднуйтесь до нас у нашому наступному коміксі, щоб дізнатися, як діти вивчають кілька мов одночасно!

Наукові джерела нашого коміксу:

Evans, N., & Levinson, S. C. (2009). The myth of language universals: Language diversity and its importance for cognitive science. Behavioral and Brain Sciences, 32(5), 429-448.

Dryer, Matthew S. & Haspelmath, Martin (Eds.) (2013). The World Atlas of Language Structures Online. Leipzig: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology.