Як збільшити освітню цінність екранного часу?

Дитина із захопленням проводить час, дивлячись на екран смартфона, планшета чи телевізора. І це зрозуміло, адже там все яскраве, динамічне та цікаве.  Саме тому екран можна використати, щоб захопити увагу дитини з метою викликати цікавість до певної теми. Такої теми, що спочатку здається дитині нудною. Комбінація навчання з використанням гаджетів та без них  – це хороший спосіб підвищити освітню цінність екранного часу.

Як ми вже представляли в попередніх коміксах, спільний перегляд відео або комп’ютерна гра разом із дитиною може бути використані для того, щоб зробити місток між віртуальним і фізичним світами (наприклад). Ви можете використовувати спільний перегляд, щоб скористатися будь-яким із чотирьох освітніх принципів: активна участь, залученість, значущість та соціальна взаємодія (див. Як підвищити значущість?) Наприклад ви можете після перегляду відео про природу взяти кілька насінин та разом з малечею спробувати виростити кімнатну рослину. 

Звичайно, спільний перегляд або гра  забирають у дорослого багато дорогоцінного часу. Однак немає потреби, щоб це обов’язково був дорослий експерт, знавець реального світу. Це може бути і одноліток. Існує багато доказів того, що діти добре вчаться у однолітків і є чимало переваг спільного навчання. Останнім часом з’являються деякі нові докази того, що навіть немовля може збільшити виховну цінність гаджету для свого однолітка. Це було перевірено лише в одному конкретному середовищі екранного часу, тому поки зарано робити вагомі висновки. Але обіцяємо, ми будемо регулярно інформувати вас про результати цього захоплюючого нового дослідження!

Наукові джерела для нашого коміксу:

Lytle, S. R., Garcia-Sierra, A., & Kuhl, P. K. (2018). Two are better than one: Infant language learning from video improves in the presence of peers. Proceedings of the National Academy of Sciences, 115(40), 9859-9866.

Hanna, E., & Meltzoff, A.N. (1993) Peer imitation by toddlers in laboratory, home, and daycare contexts: Implications for social learning and memory. Developmental Psychology, 29, 701–710.