Чи впливає час, який вихователь проводить з гаджетом на розвиток мови дітей?

Існує чимало суперечок про те, як кількість часу, який діти проводять за електронними пристроями ( так званий екранний час), впливає на їх розвиток. У багатьох країнах є рекомендації щодо того, скільки часу дітям проводити, використовуючи електронні пристрої, такі як смартфони, комп’ютери та планшети. Наш сайт Kotoboo також публікував  кілька коміксів на тему «екранного часу» (будь ласка, зверніться до цього посилання для отримання детальної інформації). А як щодо дорослих, які є батьками? Ми, дорослі, настільки одержимі смартфонами, планшетами та комп’ютерами, що весь час продовжуємо дивитися на екрани своїх гаджетів, не випускаючи їх з рук!

Коли ми знаходимося дома з дитиною часто ми можемо просто включити телевізор або ютуб-канал і  залишити його у так званому фоновому режимі. Ми можемо навіть подумати, що майже не звертаємо на це уваги. Однак дослідження показують, що «Фонове телебачення», що показує програми, спрямовані на дорослих, викликає зменшення  спілкування і взаємодій з малюками. Наприклад, матері,  у яких телевізор був увімкнений для фону, коли вони годували грудьми, рідше повторювали певні слова, ніж якби на задньому плані у них була класична музика (Як допомогти дитині розвинути комунікативні навички?).

Можливо, нам, дорослим, варто застосувати подібний підхід до екранного часу, який ми робимо для дітей. Спробуємо включити більше елементів людської взаємодії при проведенні часу з гаджетами, як щодо цього? (див. Найкращі екрани 2020 року)

Наукові джерела нашого коміксу:

Pempek, T. A., Kirkorian, H. L., & Anderson, D. R. (2014). The effects of background television on the quantity and quality of child-directed speech by parents. Journal of Children and Media, 8(3), 211-222. 

Ventura, A. K., Levy, J., & Sheeper, S. (2019). Maternal digital media use during infant feeding and the quality of feeding interactions. Appetite, 143, 104415.